El massis de l'Ardenya L'associació Notícies Correu
       
Què és l'Ardenya?
 Situació
 Protecció
 Vegetació
 Fauna
 Ecosistema mari
 Ocupació humana i patrimoni
Arxiu fotogràfic
 Generals
 Formes granitiques
 Vegetació
 Fauna
 Ecosistema mari
 Antigues
 Paissatge
     El massis de l'Ardenya | Publicacions.  
 
Gavarres. La Revista de les Gavarres i de l'Ardenya. Núm. 3    
     
Direcció editorial : Àngel Madrià
Director : Xavier Cortadellas
 
DOSSIER SOBRE EL MASSÍS DE L'ARDENYA
 
Coordinació : Pere Sala i Martí
Any: primavera de 2003
 
37 pàgines per entrar, descobrir i estimar unes muntanyes úniques que s'aboquen al mar, entre Sant Feliu i Tossa. ” (Text de portada de la revista)
 
 
 
 
 
    Portada de la revista

 

L'evolució del paisatge de Sant Feliu de Guíxols. Cinc dècades d 'aprofitament, transformació i revalorització del patrimoni natural
     
Autor: Pere Sala i Martí (1975)
Edició: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i Diputació de Girona
Any: Desembre de 2001
Núm. pàg. : 216
ISBN: 84-920253-9-5
 
La ciutat de Sant Feliu de Guíxols és coneguda arreu per les seves platges, el monestir i la Porta Ferrada, el passeig de mar, l'ermita de Sant Elm, que domina la badia… No obstant això, aquests elements són tan sols una part -la més coneguda, evidentment- del paisatge de Sant Feliu. No cal allunyar-se massa del nucli urbà per a trobar indrets de gran interès que, en el context de la Costa Brava i del litoral català, han esdevingut autèntiques rareses. La ciutat ha aconseguit mantenir -fins ara- un patrimoni excepcional, com ara la vall de les Comes o la zona agrícola de Sant Amanç, quan la major part dels municipis costaners de Catalunya han deixat urbanitzar la pràctica totalitat del seu territori.

A través d'aquestes pàgines, en Pere Sala i Martí ens acosta a aquest paisatge, el de Sant Feliu i el massís de l'Ardenya, que per a alguns encara és pràcticament desconegut i, per això mateix, no és suficientment valorat. L'autor, però, no ens presenta una “fotografia” del paisatge actual, sinó que analitza i descriu les profundes transformacions que ha experimentat en les darreres dècades (1956-1993), així com els principals factors -físics, biològics, econòmics i socials- que han estat darrera aquests canvis. Finalment, fa algunes aportacions per a una política de gestió del territori i del paisatge i apunta la necessitat de recuperar la relació entre els ganxons i el seu patrimoni paisatgístic.

Aquest llibre té com a embrió el projecte de final de llicenciatura de Ciències Ambientals de l'autor, titulat Anàlisi del canvi ambiental en el municipi de Sant Feliu de Guíxols mitjançant l'anàlisi dels canvis en els usos del sòl (1956-1993) , el qual va ser un dels treballs de recerca guanyadors del Premi Consorci de la Costa Brava en l'edició de 1998.
 
Portada del llibre
     

 

Bolets del massís de Cadiretes
     
Autor: Enric Ballesteros i Sagarra (1958)
Edició: Brau
Any: Novembre de 2001
Núm. pàg. : 296
ISBN: 84-88589-95-6
 

El massís de Cadiretes, situat arran de mar, en lloc privilegiat, entre les comarques de la Selva i el Baix Empordà, està recobert, encara, d'importants i diversificades masses boscoses. Aquest llibre ens introdueix en el fascinant món dels bolets que podem trobar passejant per aquestes muntanyes i les plantes que les envolten.

Dues-centes fotografies i descripcions ens ajuden en la identificació dels bolets més comuns i es comenta, per a cadascun, les possibles confusions amb d'altres espècies semblants, la seva comestibilitat, el seu hàbitat, i el període de l'any en què es poden trobar.

Escrit en un llenguatge senzill, és un llibre adreçat a tots aquelles boletaires experts o no, que vulguin conèixer millor els bolets de les muntanyes mediterrànies.

 
Portada del llibre
     

 

Els ocells de la vall del Ridaura
     
Autor: Carlos Álvarez Cros (1954)
Edició: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i Diputació de Girona
Any: 1999
Núm. pàg. : 224
ISBN: 84-920253-6-0
 

“La primera pretensió d'aquest llibre és, doncs, fer un xic més curt i planer el camí que ens ha d'atansar als ocells de casa nostra, als més propers i immediats. Sobretot està pensat per ajudar les persones –especialment la jovenalla- que volen iniciar-se en el coneixement de les nostres aus. Això no vol dir, però, que no pugui constituir una bona eina de treball per a l'iniciat, ja que la informació que conté és en bona part inèdita. I vet aquí l'altra motivació, la de recopilar i donar a conèixer quantitat de dades que dormien en la memòria i a les llibretes de camp d'una colla d'amics.” (Fragment extret de la introducció del llibre)

 
Portada del llibre
     

 

Massís de Cadiretes. El nostre patrimoni
     
Autor: Enric Ballesteros (1958)
Edició: Ajuntament de Tossa de Mar
Any: 1992
Núm. pàg. : 20
 

Per estimar una cosa primer l'has de conèixer. Amb aquesta idea vam començar a plantejar-nos el treball d'acostar a tothom les meravelles del marc natural que ens envolta: el massís de Cadiretes. El primer que calia fer era ampliar els nostres coneixements sobre el massís. Així vam anar veient l'enorme quantitat d'aspectes que n'ignoràvem. Sempre ens havia semblat que era molt bonic, que paisatgísticament era un indret únic en tota la Costa Brava, però no érem conscients que fos tan important biològicament parlant. ” (Fragment del pròleg)

 
Portada del llibre
     

 

Els sòls de Sant Feliu de Guíxols
     
Autor : Albert Palahí (1961)
Edició: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Any: 1989
Núm. pàg. : 64
Col·lecció: Estudis Guixolencs
ISBN: 84-505-8419-1
 

Aquest tipus d'estudis tenen un especial interès per aquells municipis en que, com a Sant Feliu de Guíxols, el desenvolupament turístic ha portat a una urbanització extensa dels espais naturals. La coneixença dels sòls pot orientar les decisions urbanístiques en el sentit de respectar els sòls de millor qualitat per a usos agrícoles, i per avaluar el risc d'erosió, que és considerable en bona part d'aquest territori. Aquest treball posa també de manifest l'estat de degradació d'aquests sòls, i permet d'esbrinar quin tipus d'actuació forestal, agrícola, etc. és la més adient per a la conservació i per a la millor utilització d'aquest recurs natural, no renovable, que és el sòl ”. (Fragment del pròleg)

 
Portada del llibre
     

 

Cartografia geoambiental de la conca del riu Ridaura
     
Autors : Lluís Pallí i Carles Roqué
Edició: Àrea de Geodinàmica de la Universitat de Girona
Any: 1995
Núm. pàg. : 52
Col·lecció: Dialogant amb les pedres
 
                                                                                     
 
Portada del llibre
     

 

Itinerari geològic per l'Ardenya
     
Autors : Lluís Pallí i Carles Roqué
Edició: Àrea de Geodinàmica de la Universitat de Girona
Any: 1998
Núm. pàg. : 60
ol·lecció: Dialogant amb les pedres
ISBN: 84-95138-43-3
 

Amb aquest llibret volem ajudar els aficionats i els iniciats a conèixer més a fons la geologia d'un sector de la costa gironina; facilitar l'ensenyament de la geologia de camp i, finalment, obtenir un cert profit addicional d'esplai per a qui sigui, sempre a l'objectiu de constribuir al coneixement popular de la geologia i la geomorfologia de les comarques gironines. ” (Fragment de la presentació)

 
Portada del llibre
     

 

El termenal de Sant Feliu de Guíxols (1354-1980)
     
Autors : Lluís Esteva i Lluís Pallí
Edició: Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols
Any: 1990
Núm. pàg. : 136
ISBN: 84-600-7586-9
 

                                                                                     

 
Portada del llibre
     

 

Els llocs de la Vall d'Aro, Gissalis i el Monestir Guixolenc (881-1199)
     
Autors : Lluís Esteva i Lluís Pallí
Edició: Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols i Institut d'Estudis del Baix Empordà
Any: 1995
Núm. pàg. : 160
ISBN: 84-605-3626-2
 

                                                                                     

 
Portada del llibre
 
 Contactar | Mapa web | Informació Legal | Anar a l'Inici